logo hvid

Gode historier - skål og fest

Skål l Prost l Cheers l Isalud l Kanpail

En ceremoniel og venlig hilsen der typisk bruges ved festlige lejligheder

Man kommer sjældent galt afsted med at udbringe en skål til en fest eller middagsselskab er der nogle der siger. Selve skålen udspringer af gammel tro om ofring til guderne, og er et udtryk for ære og værdsættelse. Selvom skålen bruges i hele verden, så stammer den oprindeligt fra den vestlige verden. Særligt i den engelske flåde har skålen dagligt været brugt, til først at lykønske regenten, hvorefter man dagligt skålede for en bestemt ting. Om mandagen sine skibe, om tirsdagen søfarerne selv, om onsdagen dem selv (altså dem der skålede), og så videre! 

Man kan skåle på flere måder - blandt andet ved at skåle for en person eller en ting, ved at komme til enighed, man kan skåle for at lykønske, og endelig kan man skåle - for blot at drikke af sit glas. Måske med en god formaning om et godt helbred ses ofte. Særligt inden kørsel- og alkoholforbud blev indført, var denne form velanset.  

no message here

Etikette 
En skål kan være højtidelig, sentimental, humoristisk, sjofel eller fornærmende - sjældent alle dele samtidig, men under alle omstændigheder er det god skik at annoncere sin tale først. Enten selv ved at rimme på sit glas, eller ved at en toastmaster giver en ordet. Man udfører skålen stående, med mindre man er til et meget lille selskab, og ingen festdeltagere udbringer skåler til en sammenkomst, før værten har haft mulighed for dette først. 

Historisk har skålen også en mere makaber og praktisk årsag. Man skålede og lod sine glas klirre, hvormed at væske fra hvert glas blev blandet - det gjorde man, for at sikre at ens glas ikke var forgiftet. 

I nyere tid er skålen heldigvis ikke længere et instrument for overlevelse, men bruges ved livets festlige lejligheder, som eksempelvis en nytårsfest eller ved et bryllup

no message here

At skåles for
Hvis man skåles for, så er det kutyme ikke at stå eller skåle med, men efterfølgende takke og endda en gang i mellem holde en tale retur. Er folk enige i talens indhold og intention, så hører man ofte "hear hear"/"høre høre". 

Husk at drikke oven på en skål, og sæt dit glas efter skålen. Det er bredt anerkendt som uhøfligt ikke at gøre sådan, og betragtes som manglende velvilje overfor enheden og fællesskabet med skåltaler. At stille glasset på hovedet oven på en tale, frarådes specielt. 

Skål og god fest!

 

 

Kilde: www.denstoredanske.dk, og www.wikipedia.com 

 

 

  

-->