logo hvid

Ævle Bævle

no message here

Kernesundt

I kender garanteret "Onkel Sjov". Ham i familien, hvis jokes, man altid griner af, fordi man på den ene side er godt opdraget og høflig og på den anden side, fordi man har lidt ondt af mandens dårlige humor. Ham, som i et forsøg på at være sjov, har sagt, at ”et æble holder lægen for døren..." (efterfulgt af et dybt ”høhø”) "Hvis man ellers rammer hårdt nok”. Det er da også lidt sjovt. Og Onkel Sjov har faktisk en pointe, for æblerne er sprængfyldt med næringsstoffer. Æbler rummer masser af C-vitaminer og jern, særligt når de er helt friske og har en lidt sur smag. Lige nu er æblesæsonen på sit højeste, og det betyder, at du med hjælp fra æblets gode egenskaber, har mulighed for at få boostet dit energiniveau i denne mørke tid, vi lige nu går i møde.

Lidt æblehistorie

I Danmark findes mere end 260 danske æblesorter. Ordet ”æble” kommer fra det germanske ”apalja”, som betyder ”frugten æble”. Æbledyrkning begyndte først i middelalderen omkring år 1180, hvor munkene på de danske klostre, begyndte at dyrke forskellige æblesorter. Senere, omkring år 1241, begyndte man at plante frugthaver, som man kaldte abildgårde, i hele Danmark. Abildgårdene var beskyttet ved den såkaldte Jyske Lov, der sikrede haverne mod sultne frugttyve. I mange hundrede år har man tørret æblerne, for at de kunne holde sig i så lang tid som muligt. Denne metode blev dog mest brugt af ”den lille mand”, som satte næring før tæring. Æbler er gennem mange år blevet brugt som smagsforstærkere i kødretter, grød og vælling.

Æble mig her og æble mig der

Ikke bare smager de godt, når de er helt friske; de er også smukke og skaber liv i hjemmet, når de lægges i frugtkurven i stuen. Mulighederne er utallige. Hvad med eksempelvis æblechips, kartoffel/æblemos, æblestrudel, æbleboller eller æblechutney? You name it! Hvad bruger du æblerne til lige nu? Del meget gerne din opskrift på, hvordan vi udnytter de syndige frugter, de sidste uger, sæsonen er over os.

 

-->